Är det säkert att åka segelbåt?

is-it-safePå frågan om det är säkert att åka segelbåt beror svaret helt och hållet på vilken position som du har på båten, samt vilka kunskaper och erfarenheter som du besitter gällande dessa båtar. Egentligen kan det väl sägas att allt är säkert i världen om du verkligen vet vad du gör, är noggrann och har de kunskaper som krävs för att klara de olika situationer som kan uppstå. Nu är det heller normalt sett inte mycket som kommer att kunna uppstå på en segelbåt mer än att vinden slutar blåsa. Att vistas på en segelbåt är faktiskt mot vad folk tror mycket säkrare än att befinna sig på en motorbåt av samma storlek.

Varför är det då säkrare att vara på en segelbåt än vad det är att befinna sig på en motorbåt? Motorbåten kan lätt öka farten och komma in till land om något skulle hända. Det är visserligen sant, men det saknas en viktig faktor i det resonemanget. Det är att vid hård vind är en segelbåt med sin långa köl i praktiken helt osänkbar när någon som kan båten tar hand om allt. En motorbåt i sin tur kan helt enkelt lättare duka under vid hårda vindar.

I och för sig brukar det hela enbart handla om kunskaper. Är det varning för storm ger du dig helt enkelt inte ut med någon typ av båt och är det bra väder och du kan din sak kommer det inte att spela någon roll vilken typ av båt som du befinner dig på. Här är det bara att förvissa sig om att vara kunnig och förberedd, eller att du har en kunnig och erfaren skeppare som klarar av att föra skutan lugnt och säkert i hamn med alla passagerare kvar på båten med livet i behåll. På så sätt är det helt säkert att åka segelbåt.