Saker att veta innan du åker segelbåt

När du ska ut på sjön i en segelbåt finns det olika saker som du bör känna till innan du ger dig ut på din seglats. Är det du som är ägare och kapten på skutan har du säkert redan full koll på allt detta. Är det dock så att du är en av de som vill hyra en segelbåt med kapten som för dig på en säker tur i skärgården mellan kobbar och skär, kommer du att ha mycket vinning av att veta hur det fungerar på en segelbåt. Det första som du ska tänka på är naturligtvis att en segelbåt nästan alltid kommer att röra sig och gunga mer än vad de stora fartyg som du kanske tidigare åkt med har gjort.

Musto_SkiffDet betyder att du för din egen säkerhets skull alltid ska tänka på att sätta på dig en flytväst. Detta är inte för att du lever särskilt farligt när det gäller att trilla av båten, utan helt enkelt för att det är en mindre båt och det kan snabbare hända saker som gör att du utsätts för en farligare situation än när samma sak händer med en större båt. Något annat som givetvis är mycket viktigt för din trivsel är att du väljer rätt tur.

Här handlar det då om att få ut så mycket som möjligt av sin resa på vattnet, och då kan det vara bra att kunna bestämma var du vill färdas och hur detta ska gå till. Något som du heller aldrig får glömma är en kamera så att du kan minnas alla de vackra motiv som du såg under färden. I övrigt är det inte så mycket som du behöver veta förutom att du alltid ska lyssna på den som har ansvaret för färden och är kapten på segelbåten. Denna person vet alltid hur du ska bete dig för att vara säker i alla väder.